Sokan csodálattal és
vágyakozással tekintenek a kemencében lobogó tűzre és alig várják, hogy
kóstolhassanak akár egy szelet frissen sült kenyeret vagy kalácsot. Ez a vágy ösztönzött
minket arra, hogy Pénzesgyőr Község Önkormányzatával közösen ismét kemenceépítő
tanfolyamot szervezzünk július 9-14 között. A község önkormányzatának udvarán
építettünk a lelkes résztvevőkkel hagyományos anyagokból közösségi kemencét,
amelyben a falu összejövetelein sütnek majd finomságokat.
Az építéshez szükséges
alapanyagokat Pénzesgyőr Önkormányzata biztosította.
A kemence két fő alapanyaga a
tömör tégla és a megfelelő agyag. A hagyományos, nagyanyáink idejében is
könnyen elérhető anyagokkal dolgoztunk, amelyek környezetbarát és könnyen
újrahasznosítható alapanyagok is egyben, ráadásul ezen alapanyagok általában
helyben vagy a közelből beszerezhetők.
A kemencénk építését három
szakaszban valósítottuk meg: 1. alapozás, 2. lábazat építése, 3. kemencetest és
kémény építése. A három szakaszból a tanfolyam idejében a kemencetestet
készítettük el a résztvevőkkel.
A kezdetek...
A négy lelkes résztvevő olyan praktikus
ismeretekkel gazdagodott, hogy milyen a jó agyag, hogy ne repedezzen meg a
kemencénk, melyik tégla a legjobb, miért kell só a tűztér fugázásának agyagába,
miért pont 52 cm magas a sütőtér belső magassága, mi az a törek?
Amúgy tudjátok, mi köze van a csűrdöngölő
mulatságnak a kemencéhez? (A választ az írás végén megtudhatjátok!)
Kész az alap!
A kemenceépítés igazi közösségi
munka. Egyrészt többed magunkkal jobban megy a munka, másrészt az építéshez a
nagymennyiségű építőanyagot kézzel-lábbal mozgatjuk meg. A téglák tapasztásához
az agyagot vízzel és szalmatörekkel mezítlábbal tapostuk össze, amely
gyerekkori emlékidézésnek és edzésnek is bevált. Egy kemence igazi kézműves
termék. A két kezünk az alapvető szerszámunk, amivel elhelyezzük az agyagot és
a téglát, majd a külső tapasztáskor kézzel simítjuk el a téglákra felvitt
agyagrétegeket. A kemencénket időjárás állóvá a külső meszelés fogja tenni,
amely elfedi a felszíni repedéseket is.
Köszönjük a részvételt a szuper csapatnak!
Ha szeretnétek élőben is megnézni,
milyen lett a tanfolyam résztvevőinek közös kemencéje, látogassatok el
Pénzesgyőrbe az Önkormányzat udvarába. Amennyiben jobban szeretnétek
megismerkedni a kemencézés világával, látogassatok el a pénzesgyőri Breuer
László Oktatóközpontunkba.
A kész kemence (még meszezés előtt).
A csűrdöngölő egy tánc, amelyet
alapvetően azért tartottak, hogy a csűr vagy a ház földes talaját tömörítsék. A
kemence készítéshez finom por állagú agyagra van szükség, amit szintén ilyenkor
tapostak meg a száraz rögökből, bár az agyag megőrlésének más módszerét is
használták. Az istálló bejáratához terítették el az agyagrögöket, amelyeken az
állatok napjában többször átjártak, így 1-2 év alatt finom porrá taposódott
minden agyagrög.
Írta: Benicsek Mihály