A Pangea Egyesület oktatóközpontjához szervesen
hozzátartozik a vegyszermentesen termelő gazdaság, gyógy-és fűszernövény kert,
helyi tájfajtákból kialakított gyümölcsös, no meg célunk az őshonos magyar
háziállatfajták bemutatása is. Éppen ezért az igen csak keveredő és szaporodó
birkáinknál el kellett egy kis állományszabályozás (ritkítás).
Egy szó, mint száz, hétvégén nekiláttunk 16 birka
levágásának, és feldolgozásának. Az állatok nyúzása és zsigerelése közben rögtönzött anatómia órát is tartottunk. Természetesen nem csak a húst hasznosítottuk,
hanem a sok-sok gyapjút is, a koponyákat kifőztük, a faggyúból madárkalács készült, és még jó sok hurkát is töltöttünk a megannyi vérből. Igazi gasztronómiai csemegékkel is megörvendeztettük magunkat közben: készült hagymás vér, vesevelő, resztelt máj, meg egy kis sült here is.
Nemsokára még 10 birka levágása következik, és egy
egyesületi disznóvágás is, hogy egész évben legyen mit ennünk az önkéntes
programokon, kertészkedős hétvégéken, és túrák után fáradtan hazaérve.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése